A JOGSINKAT IS VESZÉLYEZTETI AZ ALVÁSZAVAR

2015. 07. 27.


 

Lejár a jogsija? Tudta, hogy újfajta orvosi vizsgálat szükséges hozzá?

Idén tavasztól, az egészségügyi alkalmassági vizsgálat részét képezi az alvás közbeni légzészavar kiszűrése. Amennyiben felmerül a betegség gyanúja, a jogosítvány megszerzése akár hónapokig elhúzódhat. 

Tavaly 290 baleset történt az utakon, azért mert a sofőr elaludt a volánnál. A megváltozott jogszabály célja, hogy csökkentse a gyakran tragikus kimenetelű balesetek számát.

Alvási apnoeban szenvedő személy hiába fekszik le időben este, mégsem tudja kellőképpen kipihenni magát, tehát nem egyszerű fáradtságról van szó. Az alvászavaroknak több típusát ismerjük, ezek közül az alvási apnoe, vagy alvás közbeni légzéskimaradás a leggyakoribb. A betegség gyakrabban jelentkezik túlsúlyos, elhízott személyek körében, 45 év felett, dohányosoknál, magas vérnyomásos betegek és genetikai hajlam esetén.

Első körben a háziorvosok feladata kiszűrni az alvászavarban szenvedő személyeket, ehhez egy kérdőívet kell kitölteni, amit az európai orvos bizottság állított össze. Ha a válaszok alapján az orvos úgy ítéli meg, hogy részletesebb vizsgálatra van szükség, annak elvégzése alváslaborban, esetleg hordozható készülékkel a páciens otthonában történhet. Amíg szűrővizsgálatra nem kerül sor, nem hosszabbítják meg a jogosítványát.

Az alvási apnoeval élő beteg a legtöbb esetben nem is tud a betegségről, csak érezheti, hogy hiába fekszik le időben és alszik eleget mégis fáradt, aluszékony. Vezetés közben nehezebben koncentrál, nő a reakcióideje, gyakrabban tart pihenőket, küzd az álmosság ellen, rosszabb esetben pár pillanatra be is hunyhatja a szemét. A szakember már most sem javasolja a vezetést azoknak, akik valamilyen alvászavarral érkeznek hozzá, hiszen ők a nap bármely szakában elveszíthetik a koncentrációs készségüket. Akinél a tünetek alapján felmerül az alvási apnoe gyanúja, annak érdemes már idejében lépnie és a szükséges vizsgálatot elvégeznie, mert nem kezelhetetlen a probléma.

Somogyi Marianna

Értékesítési csoportvezetőKommentek