AHOGY ALSZOL, ÚGY ÁLMODSZ

2016. 02. 03.


 

Érdekes állapot az alvás: másként jár az agy, másként működik a testünk. 
Talán sosem fogjuk teljesen megérteni az alvás közben bekövetkező jelenségek okait, de egy Hong Kong-i tanulmánynak köszönhetően egy kicsit közelebb kerültünk az alvással kapcsolatos ritka jelenségek megértéséhez.

A kutatás az alvópózok és az alvás minősége közötti összefüggéseket vizsgálta. Talán az egyik legérdekesebb eredményük az volt, hogy akik a bal oldalukon alszanak, lényegesen többször szenvednek rémálmoktól, mint azok, akik a jobb oldalukon pihennek. Utóbbiak közül mindössze 14,6 százalék számolt be kellemetlen álomképekről, ezzel szemben a bal oldalukon alvók 40 százalékának volt kellemetlen álma. A jobb oldalukon alvók, nagyobb arányban számoltak be kellemes álmokról, amelyek a biztonságérzethez, örömhöz kapcsolódtak.

Azok viszont, akik a hasukon fekve szeretnek aludni, többször éltek át erotikus álmokat – érdekes a kutatók magyarázata, akik szerint ez amiatt lehet, mert ebben a helyzeten nehezebb lélegezni és a kevesebb oxigént az agy úgy érzékelheti, mintha valaki szorítaná a testünket. Ez nem tűnik valami romantikusnak, de valószínű az agyunk alvás közben másképp értelmezi a romantikus kifejezést. A jelenség arra viszont jó magyarázatnak tűnik, hogy miért érzik alvás, illetve álmodás közben a hason fekvők többször azt, hogy nem tudnak mozdulni, le vannak kötözve vagy más módon korlátozták a szabadságukat. 

A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy bizonyíthatóan van összefüggés az álmok és a testhelyzet között, valamint agyunk alvás közben sem „kapcsol le” teljesen. Agyunk nem válik el a külső világtól teljesen, hanem hatnak rá bizonyos stimulációk, amelyek az álmok alakulására is hatással lesznek. 

Somogyi Marianna

Értékesítési csoportvezetőKommentek