ALPAKA

2016. 02. 17.


 

Hallott már az alpaka gyapjúról? Különlegesen finom szálú, minősége vetekedik a kasmír és mohair minőségével.

A textilipar egyik kedvelt és keresett alapanyaga. Nagyon finom szála, jó formatartó és hypoallergén tulajdonságai miatt. Az alpaka ugyanis nem csak egy kedvelt hobbi állat, hanem egyre jelentősebb gazdasági haszna is van. Háziasítása óta kizárólag Dél-Amerikában azon belül főleg Peruban, de Chillében és Bolíviában is tenyésztették elsősorban gyapjújáért. 

1980-1990-es években a tenyésztés nem a gyapjú minőségének javítását szolgálta, hanem alkalmazkodott a feldolgozóüzemek követelményeihez. Ezek elsősorban a szín és mennyiség szerint fizettek. Ennek következménye a hibridizáció volt, vagyis lámával keresztezték az alpakákat, hogy az így tenyésztett állatokról több gyapjút gyűjthessenek be. 1983 óta az állatokat minősítik és kizárólag csak a legjobb minőségű állatok kerülnek további tenyésztésre. Az új alpaka országokban, mint az USA, Ausztrália, Új-Zéland, Nagy-Britannia és az Európai kontinens országaiban a tenyésztésre regisztrációs rendszert építettek fel, így a vérvonal lekövethető és a gyapjú minősége újra első osztályú.

Az alpakáknak két típusát különböztetjük meg. A legjelentősebb Huacaya alpaka, ami a világ alpaka állományának 93%-a.  A Huacaya alpaka gyapjúja rövidebb, tömött és göndör, hasonlít a juhgyapjúra. A másik megjelenési formája a Suri. Ez az alfaj kisebb, a gyapjúja hosszú és nem hullámos, szálvastagsága finomabb, vékonyabb és rugalmasabb.
A legnagyobb különbség a két típusú gyapjú között, hogy míg a Huacaya gyapjúja meleg addig Suri gyapjúja hűvös tapintású.  22 természetes színben és ennek 250 árnyalatában található, ami nem teszi minden esetben szükségessé a gyapjú festését.

Vermes Péter

ÜgyvezetőKommentek