ALVÁS, A TERMÉSZETES TESZTOSZTERONFOKOZÓ

2014. 11. 27.


 

Korábban az emberek a nappal feküdtek és keltek, nem zavarták össze szervezetüket éjszakázásokkal. A mai életmódban azonban gyakori a kevés és rossz minőségű alvás, ami hatással van hormonháztartásunkra.

Egy amerikai kutatócsoport fiatal férfiakon vizsgálta az egy héten át tartó, részleges alvásmegvonás hatását. A vizsgálatban 10, 25 év átlagéletkorú férfi vett részt, mindegyikük normál testalkatú és egészséges volt. Nem szenvedtek hormonális, pszichiátriai betegségben vagy alvászavarban. A vizsgálatban résztvevők három éjszakán át, akár tíz-tíz órát is alhattak, majd nyolc éjszakán keresztül csupán öt órát vagy annál kevesebbet engedtek nekik. Mindkét fázis utolsó 24 órájában több alkalommal is vért vettek tőlük.

A kialvatlanság hormonális hatása már egy hét után megmutatkozott. A vérvizsgálat kimutatta, hogy az öt órás éjszakai alvás során 10-15 százalékkal csökkent a tesztoszteronszint - amely a kialvatlan napok második felében - délután 2 óra és este 10 között volt a legalacsonyabb. 

A résztvevők arról számoltak be, hogy a tesztoszteronszint csökkenésével párhuzamosan romlott a közérzetük, és az alvásmegvonásos napok során egyre rosszabb volt a hangulatuk, valamint az erőnlétük.

Az alacsony tesztoszteronszintnek számos negatív következménye van a fiatal férfiak számára, ami nem csak a szexuális viselkedés és nemzőképesség szempontjából fontos. Az optimális tesztoszteronszint elengedhetetlen a megfelelő erőnléthez, izomtömeghez és csontsűrűséghez. A tesztoszteronhiány alacsony energiaszinttel, csökkent libidóval, rossz koncentrációs képességgel és fáradékonysággal, továbbá rosszabb közérzettel és csökkent életerővel jár.

A kutatók szerint a vizsgálatban tapasztalt tesztoszteronszint-csökkenés 10-15 évnyi öregedés hatásának felel meg, holott a férfiak tesztoszteronszintje az öregedés során évente csak 1-2 százalékkal csökken.

Szendrei István

Értékesítési igazgatóKommentek