AZ ALVÁS ELLENSÉGE- A KOFFEIN ÉS A NIKOTIN

2016. 07. 27.


 

Jól tudott, hogy a koffein és a nikotin is okozhat álmatlanságot, alvászavarokat. A koffein segít ugyan ébren maradni, a nikotin pedig ellazít, de legyünk felkészülve a negatív mellékhatásokra is!


 

Miért szenvedek krónikus alvászavarban?

Az okok elég egyszerűek, és sajnos rengeteg embert érintenek: túl sok felelősség a munkahelyen, stressz, rendszeres televíziózás, vagy internetezés éjszakába nyúlóan. Mindezek mellett a koffein és a nikotin csak tovább ront az alapból rossz helyzeten.

Majdnem minden utcasarkon találunk már egy kávézót, ami szinte csábít minket, hogy térjünk be. Sokan persze nem csak az élénkítő hatása miatt isszák.

Tudtad-e? Gondoltad volna, hogy a koffein a legnépszerűbb drog a világon? Persze nem csak a kávéban található, hanem teában, csokoládéban, néhány üdítőben is.

Amit a kávéról tudni kell!

Relatív hosszú ideig a testedben marad, 6 óra alatt távozik szervezetedből. A túl sok koffein insomniához vezet. Ez abban mutatkozik meg, hogy egyszerűen képtelen vagy aludni, nappal pedig ébren maradni. S hogy mi a normális mennyiség? Körülbelül 250 mg/ nap, ami nagyjából 3 kisebb csésze kávénak felel meg.

Mi a helyzet a nikotinnal?

A nikotin is egy stimuláns, melynek mellékhatása lehet az álmatlanság. Kutatók kimutatták, hogy a dohányzók több időt töltenek felületes, mint mély alvással. Az elvonási tünetek inkább reggel a legerősebbek.

 

Fórizs Gréta

Marketing asszisztensKommentek