BESZÉD ALVÁS KÖZBEN

2015. 05. 28.


 

Önnel is előfordult már, hogy beszélt álmában, úgy hogy ennek nincs is tudatában?

Az alvás közbeni beszéd (somniloquy) előfordulása meglehetősen gyakori, de csak a kirívó esetek tekinthetőek orvosi problémának.

Általában a 10 évesnél fiatalabb gyerekek fele beszél álmában, de felnőttek közül is minden huszadik emberrel előfordul, hogy megszólal az éjszaka folyamán. Ez lehet időszakos, de akár mindennap is megeshet. Az álmukban beszélők 30 másodpercnél nem beszélnek tovább, de egy éjszaka alatt több beszéd-periódusuk is lehet. 
A kutatások bizonyították, hogy az alvás közbeni beszéd örökletes. Azonban a mai napig nem biztosak abban, hogy a rémálmokhoz köthető, ugyanis az alvás bármely szakaszában előfordulhat, nem csak a REM fázisban.

Noha a jelenség legtöbb esetben ártalmatlan, néhány esetben komolyabb alvás- vagy egészségügyi problémának lehet a jele. A REMfázisban történő álmatlanság (RBD) és a rémálmok két olyan alvászavar, melyek során a szenvedő kiáltozik, morog, de rugdoshat is álmában. Gyerekek esetében gyakran társulhat alvajárással is, ebből az állapotból nehéz felébreszteni a beteget. 

Az alvabeszédet kiválthatják még bizonyos gyógyszerek, érzelmi stressz, lázas állapot vagy mentális sérülés. A jelenség általában nem igényel gyógyszeres kezelést, csak abban az esetben, ha hirtelen jelentkezik, intenzív félelemmel és visítással társul. Nincs ismert módszer az alvás közbeni beszéd enyhítésére, azonban a stresszhelyzetek kerülése és elegendő mennyiségű alvás csökkentheti az előfordulását. Alvásnapló vezetése sokat segíthet Önnek és orvosának is, hogy megoldást találjanak a problémára.

Szendrei István

Értékesítési igazgatóKommentek