EGY KUPICÁVAL ALVÁS ELŐTT? NÉZZÜK, VAJON AJÁNLATOS-E!

2016. 10. 19.


 

Az átlagemberek 6-19 %-a, a tartósan alvászavarral küzdők 15-28 % fogyaszt valamiféle szeszes italt alvásjavító célzattal. Talán segít, hogy gyorsabban elaludj, de később, az éjszaka folyamán félbeszakítja pihenésünket.  

Az alkoholfogyasztástól bár hamarabb kívánkozunk ágyunkba, növeli a mély alvásunk idejét is, azonban csökkenti a REM alvási fázisunkat. Ennek hiányában pedig napközben csökken koncentrációs képességünk, motorikus képességünk és memóriánk, figyelmünk is. Az acetilkolinra igen kedvezőtlen hatást gyakorol a szeszes ital, melynek pedig fontos szerepe lenne a memóriafunkciók során.

Hogyan gyakorol hatást alvásunkra?

Az éjszaka folyamán, mikor kiürül szervezetünkből az alkohol, felébredünk. Mivel vízhajtó hatással bír, így nagy eséllyel több alkalommal is meg fogjuk látogatni a mellékhelyiséget. Hosszabb távon akár depressziós állapotba is kerülhetünk.

Összességében az alkohol nem alkalmazható arra, hogy javítsuk vele az egész éjszakás alvási minőséget. Ráadásul horkoláshoz és szegényesebb lélegzetvételhez vezet. Elalvás előtt legalább 6 órával érdemes kerülni az italozgatást.

 

André Attila

Matracüzem vezetőKommentek