ÉRDEKESSÉGEK AZ ALVÁS VILÁGÁBÓL

2014. 10. 16.


 

Amikor az alvás szót halljuk, egy nyugodt éjszakai pihenést képzelünk el, mely a testi-lelki regenerációnkat szolgálja. Számos tanulmányt és cikket olvashattunk már arról, hogy mennyire fontos az egészséges alvás, azonban sok más érdekes tudnivalót rejt még ez a világ.

Tudta-e például, hogy az orvostudomány jelenleg több mint 80 féle alvászavart ismer? Gondolta volna, hogy az ember hosszabb ideig képes evés nélkül életben maradni, mint alvásmegvonással?

A továbbiakban összegyűjtöttünk még néhány érdekességet: 

Tanulmányok szerint a nőknek egy órával több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak, amennyiben nem alszanak eleget, hajlamosabbak a depresszióra.

Az alvajárás a görög somnus (alvás) és az amb (sétálni) szavak összeolvadásából alakult ki. A legtöbb alvajáró emlékszik valamire az éjszaka során és képes használni a fürdőszobát, étkezni, sőt sétálgatni is. A kutatók feltevése szerint az alvajárásnak genetikai okai lehetnek.

A brit katonák elsőként viseltek olyan speciális szemüveget, mely a napfelkelte fényerejét szimulálta, ennek segítségével akár 36 órán át is fennmaradhattak.

Az jól ismert tény, hogy az emlősök az emberhez hasonlóan alszanak, a hüllők is idejük egy részét alvással töltik, de vajon alszanak a halak is? A válasz igen. Bár ez nem olyan alvás, mint a miénk, a halaknak ugyanis nincs szemhéjuk, hogy becsukják a szemüket, sőt néhány fajuk alvás közben sem hagyja abba az úszást.

A kacsák a ragadozóktól való félelmük miatt egyszerre csak az egyik agyféltekéjüket pihentetik, míg a másik ébren van.

A lajhár napi tíz órát is alszik, ezzel szemben az újszülött delfinek akár egy hónapot is kibírnak alvás nélkül. Az embereknél már egynapi alvásmegvonás is súlyos koncentrációs problémákat okoz.


 

Szilágyi Márta

Beszerzési vezetőKommentek

Kisné Váradui Ilona


Nekem a rózsa és a menta a kedvenc illóolajom.
2014. 10. 17.


Dittrichné Vajtai Zsuzsánna


A levendula illóolajat szeretem (kellemes tőle az alvás,különösen Billerbeck párnával)
2014. 10. 17.