ERŐSÖDŐ NAPSUGARAK, GYAKORIBB ROSSZKEDV

2015. 03. 05.


 

A tavasz közeledtével éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával. A hóvirág, mint a kora tavasz első virága mindannyiunk szívét megdobogtatja, mégis vannak, akik bágyadtak, aluszékonyak, ingerlékenységről panaszkodnak.

A közeledő kikelet ellenére nyoma sincs a megújuló vállalkozó kedvnek, a végtagok ólomsúlyúak, a fej mintha vattával lenne kitömve, - egyszóval erőt vesz rajtunk a tavaszi fáradtság. Sok kellemetlen tünete ellenére, nem egy betegségről van szó, hanem a szervezet téli üzemmódról, tavaszira váltását érezhetjük. Ez az átállás azonban még jobban felemészti a szervezet jelentősen megcsappant energiatartalékait. Télen, amikor a nappalok rövidebbek, és kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik az „alvási hormon” képződés. A felerősödött melatonin képződés miatt megnő az alvásigényünk.

 A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több fény éri szervezetünket, csökken a melatonin produkció, és ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában.  
A tavaszi kimerültségért azonban nem csupán a hormonszintek változása a felelős, hanem a hideg hónapokban megszokott életmód is. Javasolt a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés, így a szervezet energiaellátása egyenletes lesz. Vegyünk magunkhoz a megszokottnál még több folyadékot. Segít megszabadulni a tél során felgyülemlett méreganyagoktól. A meleg, bágyasztó kádfürdőzés helyett zuhanyozzunk. A reggeli váltózuhany segítségével egész nap frissek maradhatunk.

Kozma Katalin

Export vezetőKommentek