GYEREKKORI ALVÁSZAVAR

2014. 08. 28.


 

Gyermekek esetében könnyen fordulhat elő viselkedési zavar vagy romló iskolai teljesítmény, ha éjszaka nem alszanak eleget. Egy felmérés szerint a 10 éven aluli gyermekek több, mint fele alvászavarral küzd, vagy már találkozott ezzel a problémával.

Ilyen fiatal gyerekek esetében még a szülő feladata, hogy megtanulja felismerni, ha gyermeke nem alszik eleget. Meg kell értenie az alvás és a viselkedés közötti kapcsolatot, mert az alvásmegvonásnak olyan tünetei lehetnek, mint a nehéz ébredés, gyakori kiborulás, tombolás, rossz összpontosítás vagy ügyetlenebb mozgás.

Ha az Ön gyermeke is a fenti tünetekkel küzd (akár csak az egyikkel is), akkor valószínű, hogy nem alszik eleget.

Sok szülő nem érti, hogy gyermeke miért nem alszik el, ha eljött a lefekvés ideje. A pihentető, nyugodt alvásnak több összetevője van: egyrészről szükség van egy kialakult esti szertartásra (megszokott lefekvési idő, elalvás előtti rituálé – fogmosás, esti mese stb.) másrészről a nyugalom és biztonságérzet elengedhetetlen. Izgatottan senki sem tud elaludni, ezért fontos, hogy egy nyugodt légkört teremtsünk számára, ahol jól érzi magát és meg tudjuk vele nyugtatni. Este a gyerekszoba jelentse a fészket, ahova a gyerek szívesen megy lefeküdni. A szobában rakjunk rendet, kapcsoljuk ki a tévét és a számítógépet. 

Bartos Zsuzsa

Értékesítési referens - Garanciális ügyintézésKommentek

Robertguibe2018. 02. 03.