Hogyan kellene aludni?

2017. 09. 25.


 

Megmutatjuk, melyik alvási póznak mik az előnyei, illetve a hátrányai, mire érdemes figyelni.

 

Háton

Sok orvos szerint háton aludni a legegészségesebb, ez a pozíció áldás a nyak és a gerinc számára. Valójában csak akkor, ha pont akkora párnával alszunk, amivel  a nyak teljesen nyugalmi helyzetbe kerül. Jó hír, hogy anatómiai párnáinkkal ez tökéletesen megvalósítható! További érv a háton alvás mellett az, hogy ilyenkor az arcot szabadon éri a levegő, nem nyomja össze a párna, ez pedig a ráncok kialakulása ellen hatásos. 

Nem mindig jó azonban háton aludni. Sokkal gyakoribb például a horkolás és az alvási apnoe ebben a pozícióban. Utóbbi esetében annyira szoros az összefüggés, hogy a kezelés első lépéseként a betegnek át kell szoknia az oldalán alvásra.

Oldalt

Sok esetben kifejezetten ajánlott az oldalt alvás, az orvosok például bal oldalon alvást javasolnak a terhes nőknek, mert ez a pozíció javítja a vérkeringést, ami mind az anyának, mind a magzatnak előnyös. A háton alvás viszont ellenjavallt számukra, mert így túlzott nyomás nehezedik a hát alsó részére. A bal oldalon alvás gyomorégésben és refluxban szenvedőknek is ajánlott, ez a pozíció megkönnyíti számukra az elalvást.


Hátrányai is vannak azonban ennek a póznak: nyomást gyakorolhat a gyomorra és a tüdőre, ezért ajánlott egyformán aludni mindkét oldalunkon. A másik nagy hátránya az oldalt alvásnak a karzsibbadás. Sokan teszik a karjukat a fejük alá alvás közben, ami nyomást gyakorol az izmokra és az idegekre, az erek elszorításával együtt pedig zsibbadást okoz, és akadályozza a váll és a nyak izmainak ellazulását is.

Hason

A hason alvás enyhíti a horkolás és időnként az alvási apnoe tüneteit, de ez az összes pozitívum, amit elmondhatunk erről a pózról. Szinte minden egyéb póz rossz tulajdonságait egyesíti, így ellazítás helyett összenyomja a gerincet, ami hátfájáshoz vezet, kitekeredett, merev pózba kényszeríti a nyakat.

Jó hír, hogy minden alvási pozícióra ( oldalt-, háton- és hasonfekvő) kínálunk speciális matracot, így a hátrányok a megfelelő matracválasztással kiküszöbölhetők!

Billerbeck Budapest Kft. csapata

CsapatKommentek

yaacov pazhar


Good day - When we were last time in Budapest, July 2017, we entered your agency in kolosy ter and ordered 2 blankets - one pure cotton and one bambusz. The blankets we ordered should be 150x200 cm, especially made for us. We got the blankets on the 20.7.2017. Since that day we could not manage with the covers, suspecting there is some problem with the duvet covers. Until today, when we measured the actual measures. On your ticket you wrote 150x200, but actually it is 160x210. We have now 2 blankets neither single nor double, and we face a big problem to use what we happily bought ..... I enclose 3 photos to show you the problem. 2 קבצים מצורפים יעקב פז-הר <japa1949@gmail.com‏> קבצים מצורפים22 בספט׳ (לפני 4 ימים) vevoszolgalat waiting for your way to help us and to let us enjoy your blankets. Yaacov Pazhar. 8, Liber Zeev st. Netanya, iSRAEL, 4252489/
2017. 09. 26.


Duda Zoltán


Szeghalom
2017. 09. 29.