IDŐJÁRÁS OKOZTA ALVÁSZAVAR

2016. 04. 10.


 

Bolondos áprilisnak is nevezik ezt a hónapot változékony időjárása miatt, ami nem csak abban okoz nehezséget, hogy mit vegyünk fel reggel, de a szeszélyes időjárás hatással lehet alvási szokásainkra is. 

A nyugodt alvás nem csak az idegrendszer, de ezen keresztül az egész szervezet regenerációs periódusa.

Ebben az időszakban történik meg az ébrenlét során elhasználódott energiaforrások pótlása.Alvászavar, álmatlanság több okból is kialakulhat. Ilyen a fájdalom, stressz, hormonális változások, lelki tényezők és gyakran az időjárás is jelentős mértékben befolyásolja az éjszakai pihenésünket.

A légkörben zajló folyamatok is meghatározzák a szervezetünk működését. Egy zivatartevékenység során keletkezett elektromosság nagymértékben befolyásolja az alvásminőségünket. Sokan nem tudnak ilyenkor aludni, gyakran felébrednek, sokaknál akár erős szívdobogás is kísérheti az éjszakai ébredést.

A  frontok is sokaknak okoznak panaszokat, még fel sem kell ébrednünk éjszaka, reggel mégis kialvatlanok vagyunk, tompának, nehéznek érezzük a fejünket, végtagjainkat.

Persze nem kell ebbe belenyugodnia, mielőtt altatókat kezdene szedni, gondoljon arra, hogy van más megoldás is. Az időjárás eredetű alváspanaszok jól kezelhetőek. Érdemes megfigyelni, hogy a különböző időjárás változások milyen panaszokat okoznak és erről naplót vezetni. Ez alkalmas a személyes védekezési stratégiák kialakítására, de sokat segíthet egy esti séta, kirándulás vagy egy kis testedzés.

Szilágyi Márta

Beszerzési vezetőKommentek