ITT A JÖVŐ ÚJ NÉPBETEGSÉGE: FÁRADTSÁG

2015. 06. 09.


 

Gyakran érzi fáradtnak magát?

Manapság szinte általános az a felfogás, hogy csak az tud sikereket elérni, aki szinte a nap 24 órájában talpon van. Sokan büszkélkednek is azzal, hogy nekik a kevés alvás is elég. 

Svájci kutatók azonban, arra a következtetésre jutottak, hogy az új népbetegség a fáradtság lesz.Nem is gondolnánk, hogy a kevés alvásnak is ugyanolyan kóros következményei lehetnek, mint az elhízásnak. Ideje felismerni, hogy a krónikus alváshiány, beteggé tehet. Gyakrabban alakulhatnak ki szívproblémák, magas vérnyomás, cukorbetegség. A fáradtságtól csökken a koncentrálóképességünk, emiatt nagyobb eséllyel szenvedünk kisebb-nagyobb baleseteket a ház körül végzett munka során, a közlekedéskor vagy épp a munkahelyünkön.

A kialvatlanság nem csak a fizikai állapotunkra van rossz hatással, hanem mentális problémákat is előidézhet. Kellemetlen tünetei közé tartozik, hogy megnehezíti a tanulást, az új ismeretek elsajátítását és rontja a problémamegoldó készségünket. Sokan tapasztalhatták azt is, hogy az állandó fáradtság megöli a szexuális vágyat. A témában végzett kutatások is bizonyítják, hogy ugyanolyan biológiai szükségletünk az elégséges alvás, mint az evés vagy az ivás.

A kutatók szerint a krónikus alváshiány okozta problémák a „24 órás társdalomban.” gyökereznek. Ha a jövőben változni fog az alváshoz való hozzáállásunk, akkor elképzelhető, hogy a kiadós alvás státuszszimbólummá válik. Az alvás alapvető szükségletből életstílussá válik. A napközbeni szunyókálás természetessé válik, mint az úti elemózsia, mert ez is növeli a teljesítőképességünket. 

Vermes Péter

ÜgyvezetőKommentek