KEDVENCEK AZ ÁGYBAN

2016. 01. 13.


 

Megengedjük, hogy a kedvencünk velünk aludjon? 

Elég megosztó kérdés. Van, aki úgy gondolja, hogy az állatoknak nincs helye az ágyban, mások pedig nem tudnak úgy elaludni, hogy a kedvencük nem kuporodik oda hozzájuk.

A Mayo klinika elsőként tanulmányozta, hogy milyen hatással van az emberekre, ha együtt alszanak háziállatukkal. Természetesen az eredményeik nem perdöntőek, de mindenesetre elgondolkodtatóak. Első körben gazdik véleményét kérték ki a jelenségről. A legtöbben a párnán átmászkálás, horkolás és a mocorgás ellenére is arra voksolnak, hogy a kedvencük mellettük aludjon.

A kutatók 150 embert kérdeztek ki részletesen alvási szokásaikról. A résztvevők 49 százalékának volt háziállata és a csoport tagjainak több, mint a fele együtt is alszik kedvencével. A gazdik 20 százaléka arról számolt be, hogy bár megzavarják az alvásukat, de mégis úgy gondolják, hogy nyugtató hatású, ha a kutyájuk vagy macskájuk egy ágyban alszik velük. A kutatás nem egzakt, még rengeteg adatra lenne szükség, hogy pontos képet kapjunk a kedvencekkel való együtt alvás hatásairól. Nem szabad elfelejteni, hogy a gazdi hiába vallja, csak kedvencével tud jól aludni, mély-alvási fázisa azonban zavart lehet, ha az állat is jelen van.

Somogyi Marianna

Értékesítési csoportvezetőKommentek