KÉSEI VACSORA

2015. 04. 02.


 

Mi az igazság a kései vacsorával kapcsolatban?

Mindenki tisztában van azzal, hogy koffeinben gazdag italokat nem ajánlott fogyasztani lefekvés előtt, mert nehezíti az elalvást, megzavarja az éjszakai pihenést. Ezen kívül érdemes odafigyelni, hogy mikor fogyasztjuk el a vacsoránkat. Lehetőleg lefekvés előtt három-négy órával már ne együnk. 

Friss tanulmányok szerint, aki lefekvés előtt pár órával vacsorázik, azoknál hétszer nagyobb eséllyel jelentkezhetnek gyomorégési panaszok. Vizsgálatok során kimutatták, hogy kései vacsora esetében a gyomorsav szintje magasabb, mint korai étkezésnél. 

Miért pont a szóban forgó három-négy óra jelenti a határt? Ennek oka, hogy nagyjából ennyi idő alatt szívódik fel a táplálék a gyomorból. Krónikus gyomorégésben – refluxban – szenvedőknek fokozottan ajánlott figyelni az utolsó étkezésük időpontjára. Nehogy túl sok gyomorsav termelődjön, ami felszivároghat a nyelőcsőig. Ha a kritikus határidőn belül vízszintes helyzetbe kerülnek, a gravitáció miatt nagyobb eséllyel kerülhet sav a nyelőcsőbe.  

Legtöbben hallottuk már azt a jó tanácsot is, hogy lefekvés előtt lehetőleg ne együnk olyan ételt, ami nagyon leterheli a szervezetet.  Egyáltalán nem jó utolsó étkezésnek zsíros ételeket választani, mert a felszívódása négy-hat óráig is eltarthat. Ha lefekvés előtt sokat eszünk azzal terheljük a rekeszizmunk, ami megerőlteti a szívet. Emiatt a szervezet regenerálódásra fordítja az idejét és nem tudunk megfelelően emészteni. Amennyiben nem tudjuk elhagyni a finom falatokat, ügyeljünk, hogy könnyű ételeket válasszunk vacsorára.

Juhász Ildikó

Értékesítési referensKommentek