Miért tör ránk az őszi fáradtság?

2017. 09. 13.


 

Teljesen természetes jelenség, de tehetünk ellene!

Mi az oka?

Az őszi fáradtság egyik felelőse a tobozmirigy, biológiai óránk karmestere. Ez a szerv irányítja napi ritmusunkat az evéstől az alvásig, a hangulatváltozástól az immunrendszer megfelelő állapotáig. Ősszel elindul a nappalok rövidülése, a napfényes órák száma csökken, mely a tobozmirigyben fokozza a melatonin termelést, ami összességében növelné az alvással, pihenéssel eltöltött órákat.

Ezzel szemben mi ugyanúgy pörgünk, dolgozunk, csúcsra járatnánk magunkat az őszi-téli periódusban, de a belső hang, figyelmeztető jeleket küld fáradtság, hangulatingadozással. Az okok között találhatjuk a D vitaminhiányt, mely  szintén hozzájárul  a  fenti panaszokhoz. Az őszi-téli periódusra való átállás a hormonrendszerük egyik tengelyét adó pajzsmirigynek is többlet feladatot jelent, esetenként kialakul a pajzsmirigy alulműködés, erre is érdemes gondolnunk, ha kórósnak érezzük a levertséget.

Mit tehetünk ellene?

- Sok gyümölcs: a vitaminok hosszú távon, a fruktóz pedig azonnal segít

- Friss levegő és sport

- D-vitamin, B1, B6 és Folsav

-  Sok folyadék

- És persze rendszeres, pihentető alvás. Minden nap azonos időben feküdjünk le, ágynemünk pedig legyen szobánk hőmérsékletéhez igazítva. A billerbeck paplanok közül a melegségi pontok figyelembe vételével egyszerűen ki tudjuk választani a számunkra megfelelőt.

Billerbeck Budapest Kft. csapata

CsapatKommentek

feca


Teszt komment,
2017. 10. 19.