MIÓTA LÉTEZIK TOLLAS ÁGYNEMŰ?

2015. 09. 22.


 

Az ágynemű eredete

Általában az ágynemű fogalma alatt tollas ágyat értünk. Ez azonban csak az újabb idők vívmánya.

Nemcsak a régi germánok, hanem már a kőkorszakbeli emberek is állatbőrök alatt aludtak, a tűzrakó hely közelében. A még korábban élt neandervölgyi embernek erre sem volt szüksége, mert majdnem annyira szőrös volt, mint egy állat. A testszőrzet azonban az emberi fejlődés során megritkult, így az öltözéket és az alvóhelyet állati szőrrel bélelték ki. Szinte úgy működik, mint egy második bőr; véd a hideg ellen, melegít és szigeteli a testet.

A szekrényágy Észak-Európából terjedt el, eredetileg szalmával, gyapjúval vagy tollal bélelt láda volt. A XIII. századig egyszerű lepedőbe csavarták magukat az emberek. Az idő múlásával a lepedők mérete egyre nagyobb lett és elkezdték használni a gyapjúból, bársonyból és selyemből készült takarókat.

A tollas ágyneműk takaróként való használata, a XVIII. század óta ismert. Kb. 150 évvel ezelőtt, a biedermayer korban terjedt el az ágyneműk baromfitollal való töltése, főleg Németországban és Ausztriában. Egyre jobban eltúlozták a méretezést, egész tollhegyeket raktak egymásra, amelyeken és amelyek alatt aludtak. A későbbiekben ezt az eufóriát váltotta fel a vastag dunyha, amelyből még ma is találunk itt-ott.

Rapcsák József

Gazdasági IgazgatóKommentek