Mit tippelsz, melyik országban alszanak a legtöbbet?

2017. 06. 11.


 

Alvásidőt mérő kutatást végeztek okostelefonok applikációjának segítségével,  20 ország bevonásával.

Az, hogy mennyit alszunk, függ attól a kultúrától is, amelyben élünk. Egy friss tanulmány szerint a nyugat-, és észak-európaiak alszanak a legtöbbet, a japánok pedig a legkevesebbet. A trendek világszerte azt sugallják, hogy mindennek bele kellene férnie egyetlen napunkba, ezért sokan virrasztunk és nem alszunk annyit, amennyit az egészségük érdekében szükséges lenne.

Japánban és Szingapúrban éjszaka átlagosan 7 óra 24 perc alvásidőt engedélyeznek maguknak az emberek. A legtöbbet alvó hollandoknál ez az idő majdnem egy órával többet tesz ki.

Első pillantásra ez a differencia minimálisnak tűnhet, ám minden plusz félóra alvás rendkívül pozitívan hat az agy teljesítményére, illetve hosszú távon az egészségre. Érdekes módon a vekker csupán alárendelt szerepet játszik ebben, mivel a felkelés időpontjáért szinte kizárólag a belső óránk felel. Az elalvás időpontja viszont erősen függ a társadalmi normáktól, és sok esetben későbbre tevődik, mint az egészséges lenne.

Az alváshiány elsősorban a középkorú férfiakat érinti, sokan nem érik el az ajánlott 7-8 órás mennyiséget. A nők átlagosan valamivel többet alszanak, a 30-60 éves korosztály tagjainak éjszakai pihenőideje fél órával hosszabb, mint velük egykorú férfiaké.

 

Billerbeck Budapest Kft. csapata

CsapatKommentek

Feca


Ez egy teszt hozzaszolas
2017. 10. 18.