Most kiderül, hogy miért olyan puha a kasmír?

2017. 04. 13.


 

Eláruljuk a titkát!

A kasmírt az Északnyugat-Indiában őshonos kasmírkecske pehelygyapjából nyerik: ez a kecskefajta két réteg gyapjút növeszt – ezek közül az alsó, a pehelyszőr hasznosul a gyártás során.

A háziállat hegyvidéken, 3000-5000 méter közötti magasságokban él, ahol a hideg ellen elég nagy bundát kell növesztenie. Nyár elején azonban pehelyszőrének és felsőszőrének egy részét levedli, ilyenkor fésüléssel szabadítják meg a feleslegtől, de még a bundáról ledörzsölt, bokrokra és fákra tapadt szőrt is összegyűjtik a helyiek. Feldolgozás előtt a felszőrt és a pehelyszőrt részben kézzel, kártoló és fésülő eljárások kombinációjával szétválasztják. A feldolgozás során a felszőr eltávolítása miatt a gyapjú mennyisége mintegy a felére csökken. 

Kártolást követően a pehelyszőrt szín szerint válogatják, ami a fehértől a barna árnyalatain keresztül akár fekete is lehet, majd a szőrt megmossák, festik,végül fonalat pödörnek belőle. A finom szálszerkezet miatt a kasmír tapintása pihe-puha, egyedi szerkezetének és levegőmegkötő tulajdonságának köszönhetően pedig sokkal jobban és tovább tartja meg a testhőt, mint a gyapjú.

Győződj meg a puhaságról magad! Kínálatunkban válogathatsz kasmír-, gyapjú-, akril-, és kevertszálas anyagokból készült Biederlackborbo és JOOP! márkás plédek között.

 

Billerbeck Budapest Kft. csapata

CsapatKommentek