Ne tévesszenek meg a hosszú nappalok!

2017. 07. 03.


 

A rendszertelen alvás legalább olyan rossz hatással van ránk, mint a kialvatlanság!

A hosszú nappalok és a szabadtéri programok miatt nyáron sokszor később és más időpontokban kerülünk ágyba. Egészségünkre és teljesítményünkre azonban nemcsak az alvással töltött órák száma és minősége, hanem az alvás-ébrenléti szokások is döntő befolyással bírnak, állítja egy új tanulmány.

A kutatók a Harvard Főiskola – a Harvard Egyetem egyik tagintézménye – 61 nappali tagozatos diákot vizsgáltak 30 napon keresztül alvásnaplók segítségével. Az alvás szabályszerűségét egy index (sleep regularity index - SRI) segítségével határozták meg, majd megvizsgálták, hogy az SRI milyen kapcsolatban áll az alvás időtartamával, eloszlásával és a féléves egyetemi teljesítménnyel.

Az eredmények szerint az alvási szokások, vagyis, hogy mikor kell fel és mikor fekszik le valaki, legalább olyan fontos szerepet játszanak a teljesítményben, mint az alvással töltött órák száma. Tehát, ha valaki például minden nap hat órát alszik, de mindig éjfélkor fekszik le és 6 órakor kell fel, jobban teljesít, mint az a napi hat órát alvó, aki rendszertelen időpontokban kell és fekszik.

Billerbeck Budapest Kft. csapata

CsapatKommentek