PAPLAN VÁLASZTÁS ÉVSZAKNAK MEGFELELŐEN

2015. 04. 02.


 

Tudni szeretné, hogy miért fontos paplant cserélni?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a pihenés mennyire fontos egy ember életében. Nincs is jobb annál, amikor alvás közben egy finom, puha paplan átölel bennünket. 

Hogy mivel takarózunk, hatással van az álmainkra és az ébredés hangulatára is. A megfelelő paplan kiválasztásánál számos dolgot figyelembe kell venni, mielőtt döntenénk.

Sokan teszik fel a kérdést, „miért kell nyáron más takaróban aludni?”. A válasz magától értetődő, hiszen nyáron is könnyebb öltözéket hordunk, mint télen. Paplanunkat is az évszakonként változó külső hőmérsékletnek megfelelően érdemes cserélni. Minél jobban illeszkedik a takaró a környező hőmérséklethez, annál kellemesebben érzi magát az ember. Téli ágyneműink nagyobb szigetelőképességgel rendelkeznek, mert ha hűvösebb a szoba hőmérséklete, gyorsabban távozik a test melege. Magasabb hőmérsékletű szobában pont az ellenkező hatás érvényesül. Amennyiben lassabban távozik a felesleges hő, erős izzadás következtében nedvességtorlódás jön létre. Ezért a nyári ágyneműnek könnyebbnek és szellősebbnek kell lennie, mint a télinek. Fülledt nyári éjszakákon is biztosítaniuk kell a megfelelő hőmérsékletkiegyenlítést anélkül, hogy izzasztanának. Ezen kívül a nyári paplannak melegen is kell tartania a testet akkor is, ha az éjszaka hűvössé válna. A vékonyabb takarót hideg, téli éjszakákon akár póttakaróként is elővehetjük.

 

Berkesi István

Területi képviselőKommentek