RÉMÁLMOK

2014. 08. 28.


 

Álmunkban egy olyan belső világba költözünk, ahol nem az értelem és a realitás uralkodik. Amit látunk az lehet teljesen hétköznapi, csodálatos, de akár szélsőségesen hátborzongató is, agyunk mégis valóságnak fogadja el.

A mindennapi stressz, szorongás nyomása alatt megrohanó rossz álmok mindenki számára ismerősek lehetnek, melyeket az orvosok „álom alatti szorongásos rohamoknak” neveznek. A rémálmok túlnyomórészt nem közvetlenül elalvás után, hanem az éjszaka derekán vagy vége felé lephetnek meg és nem csak a gondok miatt gyötörhetnek bennünket.

Különböző traumatikus élmények, mint egy autóbaleset, háború vagy egy szeretett személy elvesztése gyakran okozhat olyan zavart érzelmi állapot, amely ilyen formában tör a felszínre.

Szervi bajok is előidézhetnek rossz álmokat, bár nem lehet tudni, hogy ilyenkor maga a betegség vagy az azzal járó érzelmi stressz váltja ki őket.

Kábítószer vagy túlzott alkoholfogyasztás, sőt olykor az orvos által felírt gyógyszer is kiválthat rémálmokat.

Néhány álmokkal foglalkozó szakember szerint szuggesztióval (személy tudatának a befolyásolása) megváltoztatható az álmok tartalma. Ez a hatás leginkább autoszuggesztióval, azaz önerőből érhető el, ami a visszatérő, szorongó álmokkal küzdőknek nagy áttörést jelenthetne.

Szilágyi Márta

Beszerzési vezetőKommentek