SAKURA

2015. 04. 02.


 

Japánban legszebb időszak a tavasz beköszönte, ilyenkor virágba borulnak a cseresznyefák. A városok fehér és rózsaszín különböző árnyalataiban pompáznak. A cseresznyefavirág nemcsak Japán jelképe, hanem identitásuk elválaszthatatlan része is, legendás vallási kultusz övezi. 

Az apró szirmok az élet mulandóságát, egyben a folyamatos megújulást, az újjászületés körforgását szimbolizálják. A legenda szerint Fuji hegység istennője tavasszal életre kelti a halott virágokat. Konohana istennő, - akinek a neve nem mást jelent, mint "fa virága"- ezekkel az apró, illatos virágokkal díszítette fel a Fuji-t. A legendához egy mondás is tartozik, amely így hangzik: "akire ráhull egy cseresznyefavirág, azt szerencse és boldogság kíséri útján…”
Japánban a sakura-t a tavasz eljövetelének tartják, amit egy több napon át tartó ünnepségsorozattal, a Hanamival tesznek felejthetetlenné. A Hanami nem más, mint egy családi, baráti körben piknikezéssel eltöltött program, amikor az emberek csak gyönyörködnek a virágba borult cseresznyefákban. Az ünneplés nem ér véget napnyugtával, a virágoktól roskadozó fákat teleaggatják mécsesekkel, így téve még varázslatosabbá az amúgy is magával ragadó látványt. 

 

Sziklai Viktória

Marketing vezetőKommentek