Tanuljunk attól, aki megelőzte Marta Stewartot!

2017. 04. 26.


 

N. Nagyváthy János 1830-ban adta ki a háziasszonyok aranykönyvét, amit még Marta Stewart is megirigyelhetne. A magyar házi gazdaasszony című mű jócskán megelőzte korát és még ma is érdemes tanulmányozni!

A könyv útmutatóként szolgál, hónapokra osztva és pontokba szedbe tudhatjuk meg, hogy milyen munkák aktuálisak épp a ház körül. Áprilisban a hálószobai feladatok a következők: 

"Ugyan most van annak is az ideje , hogy a lóször-vaukosok kiszáraztassanak, és ha nagyon öszveestek, a nyeregjártó által kifözettessenek, és a párnákba bétömettessenek. A pelyhes, tollas derékallyakat, párnákat, fő allyakat a napfényen a Gazdaszszony is kiszellőztetheti, sőt ha a toll régi : kífőzetheti, és ez által megfrisselheti. A pelyhes derék- és fejalj az izzadság nedveit, és a fülött szoba nedveit nagyon hathatósan magába veszi. Minthogy pedig az emberi testből kitakarodott nedvek, és gőzök az élet alul fel vágynak szabadulva, ugy tekintethetnek, mint valóságos tisztátalan szerek, mellyek az egésségnek mind annyi romlásra liésztő szerei. Ugyan azért a szellőztetés, és hasonló tisztogatás, melly által ezen szerek elpároltatnuk, az emberi egesség fentartására szükségképpen megkívántatik. Ugyan azért a gondos Házanya e dolgot folyvást szeme előtt tartja. "

 

A Billerbeck pehelypárnáival ma már könyebb a dolgunk, de egy kis napoztatás minden ágyneműnek jót tesz! :)

Billerbeck Budapest Kft. csapata

CsapatKommentek