VÁLTOTT MŰSZAK ÉS ALVÁS? VESZÉLYES ÉLETSTÍLUS UTÁN KUTATTUNK!

2016. 10. 28.


 

Dolgoznod kell, mikor alvásra lenne szükséged? A tested arra kényszerül, hogy ébren maradj. S aludnod kellene, mikor hazaértél a munkából? Nehéz a váltott műszakban dolgozók élete.


 

Akik éjszaka húzzák az igát, átlagban úgy 4 órával kevesebbet alszanak mint a nappal dolgozók. Az alvási minőségük is rosszabb, és hiába alszanak, soha nem érzik magukat úgy igazán kipihentnek. Ez sajnos rontja a munkában nyújtott teljesítményt is, nagyobb a valószínűsége a hibázásnak.

A mellékhatások addig tartanak, míg újra vissza nem tér minden a régi kerékvágásba. Kell egy pár nap, hogy újra a régi legyél, valószínű az első két-három nap után még lesznek alvási problémáid. Vannak szerencsések, akik könnyebben átlendülnek a nem megszokott életstílus nehézségein, és az új váltáshoz viszonylag hamar hozzászoknak. Bár ez általában a fiatalabb korosztályra jellemző, akik az egyetemi évek alatt hozzászoktak a hosszú, hajnalokig tartó bulizások utáni korai keléshez.

A melatonin csak sötétségben termelődik, és még a legkisebb fény is visszaszorítja annak termelődését. A váltott műszakban dolgozók esetében ennek termelése akkor történne, mikor ébren kell maradniuk a munka miatt. Éppen ezért ebből kevesebb jut nekik. Fontos, hogy mikor végre az alvásra kerül sor, megfelelően legyen elsötétítve a hálószoba.

Kozma Katalin

Export vezetőKommentek