ZAVARZÓNÁK

2015. 10. 21.


 

Befolyásolhatják-e az elektromágneses terek az alvás minőségét?

A Föld mágnesessége egy olyan természetes, állandó mágneses tér, amelyhez az élőlények a Föld keletkezése óta alkalmazkodtak. Az állandó mágneses erőteret befolyásolhatják föld alatti vízerek, kőzetvetődések és egyéb érczárványok is.  

Az utóbbi időben egyre többet olvashattunk „megbetegítő földsugárzásról”. Egy német kutatócsoport jelenleg is foglalkozik ezzel a témakörrel, amely során azt vizsgálják, hogy a helyhez kötött föld alatti zavarzónák, valamint az ágy környékén található fémek (pl. fűtőtestek) zavarhatják-e az alvást és az egészséget. Ezen kívül az Egyesült Államokban tudósok a háztartási áram, nagyfeszültségű vezetékek elektromágneses sugárzásának esetleges káros hatásait vizsgálják. A feszültség alatt álló elektronikai eszközök – akkor is, ha nincsenek bekapcsolva – elektormágneses mezőt generálnak. Manapság szinte mindenhol feszültségmezőktől és rádióhullámoktól vagyunk körülvéve. Joggal merül fel a kérdés, vajon az ilyen impulzusok nem befolyásolják az idegrendszerünkben lezajló bioelektronikus folyamatokat?

A téma elismert szakértői és tudósai, mint pl. dr. Flemming orvosprofesszor, dr. Kőnig mérnökprofesszor, dr. Bayerln, a műszaki tudományok doktora és még sokan mások eszmecserét folyattak a ingerlő zónák káros hatásairól. Véleményük szerint feltételezhető, hogy ezek az elektromágneses terek befolyásolják az egészséget, valamint az éjszakai pihenésünkre is lehetnek negatív hatással. Ezért alvási és egészségügyi problémák esetén először meg kellene próbálni áthelyezni az ágyat (hiszen lehet, hogy túl közel van egy áramvezetékhez). Esetleg megfelelő mérőműszeres vizsgálattal feltárható az ingerlő zóna pontos helye. Természetesen lehetséges, hogy az alvási problémának olyan oka van, amelyhez szakorvos segítségére van szükség.

Juhász Ildikó

Értékesítési referensKommentek